Falconer på Trafalgar Square

Trafalgar Square er en af de mest kendte pladser i London, ja en af de mest kendte i verden faktisk. Den ligger lige i byens centrum og er en stor turist attraktion. Pladsen er bedst kendt for sine statuer og skulpturer, sine flotte springvand og indtil for nylig sine utroligt mange duer.

Falconer på Trafalgar Square
Falconer patruljerer på Trafalgar Square

Midt på pladsen står Nelson’s Column, en 46 meter høj søjle med en 5,5 meter høj statue af admiral Horatio Nelson. Rundt om statuen er der fire skulpturer af løver, og på søjlens fod er der fire bronzeplader der viser Nelsons fire sejre. Bronzen er fra franske våben der er blevet smeltet om.

Horatio Nelson

Med hensyn til duer, så var der førhen utroligt mange duer på pladsen. Det var, ligesom pladsen ved Dogepaladset i Venedig, typisk for turister at få taget et billede af sig selv med duer over hele. Men duernes klatter ødelagde statuer og skulpturer, så man besluttede at skille sig af med dem. Det er dog temmelig svært at få duer til frivilligt at flytte sig fra et sted, hvor der er fred og ro og masser af mad. Man forsøgte sig først med de metode, man som oftest bruger i lufthavne: skræmmeskud og om nødvendigt jagt. Det duer bare ikke med personer, der går rundt opg skyder i en storby med terrorangst…

I stedet har man lavet en aftale med en falkoner, så kommer der en bil et par gange om ugen, parkere ved pladsens kant og lukker et par falke ud. De flyver nogle runder – det er et flot syn – og bliver så hentet ind igen. Det har betydet, man på kort tid er gået fra at have tusindvis af duer, til at man idag kun ser en enkelt due passere pladsen i fuld fart!

Similar Posts