Palace of Westminster og Big Ben

Mange  turister har stået på gaden ved Palace of Westminster og snakket om hvor flot Big Ben er. Men faktisk kan man slet ikke se Big Ben fra gadeplan.

Elizabeth Tower med klokken Big BenBig Ben er nemlig navnet på den klokke i tårnet, ikke selve tårnet.

The Clock Tower er 96 meter højt og er udstyret med ur på alle fire sider. Uret er kendt for at være utrolig præcist og holdbart, faktisk har det kun haft fem perioder hvor det var ude af drift. Og det var IKKE, da området blev bombet under 2. verdenskrig og tårnet blev ramt af trykket fra den bombe, der landede i bygningen ved siden af. To af urskiverne blev ødelagt, men selve urværket gik fortsat og Big Ben markerede timeslag under hele krigen!

Selve tårnet skiftede i 2012 navn til Elizabeth Tower. Det nye navn er til ære for dronning Elizabeth II i anledning af hendes 60 års jubilæum som monark. Det vestlige tårn Palace of Parliament hedder Victoria Tower og er opkaldt efter dronning Victoria i anledning af hendes 60 års jubilæum – så nu kan man vel kalde det en tradition.

På trods af at tårnet er en af Englands mest berømte og mest besøgte seværdigheder, er det ikke muligt at se tårnet indefra. Er man bosiddende i Storbritannien kan man arrangere specielle ture via ens eget parlamentsmedlem, men man skal i givet fald være klar til lidt af en strabadstur; der er nemlig ingen elevator i tårnet, så man skal gå op af de 334 trin op til hvad der svarer til 16. etage.

Big Ben – eller snarere Elizabeth Tower – indgår i flere traditioner. Det er for eksempel dennes urskive der vises i fjernsynet i forbindelse med nedtællingen til nytår. Og det er slagene fra Big Ben, der markere Rembrance Day (Mindedag) den 11. time af den 11. dag i den 11. måned.

Tårnet er meget brugt i film som ikon for London. F.eks. Disney’s Peter Pan, hvor Peter og de tre børn lander på den ene viser.

Har du lyst til at prøve dine evner som urskive-vasker, så er der lavet et lille spil i anledning af klokkens 150 års dag i 2009: Race against Chime

 

Similar Posts